Politiek over ondernemen: “Het is allemaal een kwestie van infrastructuur”

BARENDRECHT – Wethouder Arnoud Proos (SGP/ChristenUnie) en oud-wethouder economie en huidig gemeenteraadslid Dirk Vermaat (EVB) zijn het met elkaar eens dat goede infrastructuur essentieel is voor de Barendrechtse economie. Vermaat vindt dat gemeente Barendrecht niet had moeten meewerken aan het bezoek van de omstreden Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Proos noemde de potentiële voordelen daarvan voor Barendrechtse ondernemers.

Het Barendrechtse college stelt zich voor aan ondernemersvereniging VBO Fresh World.

Proos maakte met zijn collega-wethouders eerder deze maand kennis met de grootste Barendrechtse ondernemersvereniging, VBO Fresh World. Volgens de wethouder was het waardevol om contacten te leggen met de vele aanwezige ondernemers. Barendrecht heeft van oudsher een grote groente- en fruitsector. Eén van deze bedrijven heeft vestigingen in zowel Barendrecht als Amerika en werd bezocht door de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Ook het Barendrechtse college ontving de ambassadeur. Volgens Proos kan het bezoek bijdragen aan nieuwe handelsrelaties tussen Barendrecht en Amerika. Dirk Vermaat zei in de radio-uitzending dat er bijna geen belangen tussen Barendrecht en Amerika zijn en vindt dat de gemeente geen podium had moeten bieden aan de omstreden ambassadeur en de organiserende partij, TCC.

Onrust

Vermaat was in de vorige twee colleges zelf wethouder economie namens EVB. De onrust die zijn college toen veroorzaakte door de verslechterde contacten rond bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard werd door Barendrechtse ondernemers niet gewaardeerd. Volgens Vermaat was zijn bijdrage als wethouder aan de economie van Barendrecht vooral dat hij politiek en religieus neutraal was.

Infrastructuur

Veel ondernemers maken zich zorgen om de filedruk in Barendrecht. Intergemeentelijke files zijn er volgens Vermaat nauwelijks in Barendrecht. Vermaat: “De files die wij hebben, ontstaan op de snelweg. Ik zou graag zeggen als oppositiepartij ‘pak dat aan’, maar ik weet hoe moeilijk dat is.” Wethouder Proos wil graag iets doen aan de aansluiting op de snelweg, ter hoogte van de Greenery. Of de files in zijn collegeperiode opgelost konden worden, kon hij niet toezeggen. Hij zet ook graag het onderhoud van de bedrijventerreinen voort, waarmee zijn voorganger Vermaat is begonnen. Vermaat noemde als aandachtspunt dat de aanleg van glasvezel tot op heden moeilijk van start gaat. “Het is allemaal een kwestie van infrastructuur,” zei Vermaat. Met goede infrastructuur kun je als gemeente echt iets betekenen voor ondernemers, vindt ook Wethouder Proos.

Terugluisteren

Luister hier de uitzending van 1 november terug of hier de uitzending met VBO Fresh World voorzitter Jan Willem van Hellemond. Gemeenteloket is elke donderdagavond vanaf 19u00 live te beluisteren op 106.4 FM (ether) en 105.9 FM (kabel)  en via de app en livestream van Exxact Barendrecht.