Vechtscheidingen veel gezien in Barendrecht

Jeremy Aandeweg

BARENDRECHT – Vechtscheidingen worden tegenwoordig veel gezien in Barendrecht. Dat zei Jeremy Aandeweg afgelopen donderdag in Exxact radioprogramma Gemeenteloket. Aandeweg is werkbegeleider bij het crisisteam van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Het was de Week van de Kindermishandeling.

In Barendrecht zijn in 2018 bijna 200 meldingen van huiselijk geweld of kindermishandeling gedaan. “De meldingen die binnen komen zijn heel divers. Er zijn ook zat gezinnen die onder de radar blijven, bij wie het niet opvalt,” vertelt Aandeweg.

Vechtscheidingen

Vechtscheidingen ziet Aandeweg tegenwoordig veel. “Dat is wel echt een probleem dat steeds grotere vormen lijkt aan te nemen, zegt Aandeweg. Volgens hem wordt door mensen in zo’n situatie geregeld onderschat wat voor impact de situatie op hen heeft. Het gaat vaak om tweeverdieners die in een scheiding te lang blijven doormodderen. Volgens Aandeweg krijgt het Barendrechtse wijkteam vanaf 1 januari 2019 twee specialisten gericht op gesepareerd ouderschap. Het toont aan dat het een serieus probleem is, maar ook dat gemeente Barendrecht het goed oppakt, vindt Aandeweg. Hij is over het algemeen tevreden met de contacten die Veilig Thuis met lokale organisaties in Barendrecht heeft, zoals het wijkteam en de politie.

Vermoeden van geweld of zelf slachtoffer?

Inwoners van Barendrecht kunnen 24 uur per dag terecht bij Veilig Thuis voor advies of om een melding van huiselijk geweld of kindermishandeling te maken. Dat kan ook anoniem. Wie het vermoeden heeft van huiselijk geweld bij bijvoorbeeld buren, zou hen kunnen aanspreken. De eigen veiligheid is dan ook van belang, voegt Aandeweg toe. In acute situaties kun je altijd 112 bellen. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is te bereiken via het gratis nummer 0800 2000 en veiligthuisrr.nl

Gemeenteloket terugluisteren

Luister hieronder de volledige uitzending van 22 november 2018 terug. Gemeenteloket is het politieke radioprogramma van Exxact Barendrecht en is elke donderdag vanaf 19u00 live te beluisteren op 106.4 FM (ether) en 105.9 FM (kabel) en via de app en livestream van Exxact Barendrecht. Meer informatie en uitzendingen terugluisteren: exxact.nl/gemeenteloket

In deze uitzending (alfabetische volgorde):
Gasten: Burgemeester Jan van Belzen, Jeremy Aandeweg
Radiofragmenten: Paul van Zuilen (fragment Nieuwsuur)
Redactie: Hans van Hengel, Florian Pronk, Arend Wesdijk