Amerikaanse ambassadeur op bezoek in Barendrecht, of niet?

Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra (Bron: Flickr.com)
Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra (Bron: Flickr.com)

Het staat landelijk in het nieuws. De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra komt op dinsdag 30 oktober op bezoek in Barendrecht. Hij heeft die ochtend een afspraak met het college van burgemeester en wethouders, zo heeft de gemeente laten weten.

Pete Hoekstra, geboren in Groningen, is een partijgenoot én aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij kwam enkele jaren geleden in het nieuws omdat hij omstreden uitspraken deed over Nederland. Zo vertelde hij in 2015 dat er in ons land No-gozones bestaan en dat steden en politici in brand worden gestoken. Begin dit jaar had hij zijn excuses aangeboden op de uitspraken.

Wethouder Arnoud Proos (SGP-ChristenUnie) bevestigde dat hij zal langskomen. “Pete Hoekstra komt en dat vind ik fantastisch”, zei hij. Een woordvoerder van de gemeente zei dat zijn komst gezien moet worden als onderdeel van zijn ‘voortdurende inspanningen om met mensen door heel Nederland in contact te komen’. Hoekstra wordt ontvangen door Burgemeester Jan van Belzen en wethouder Proos. Het bezoek aan Barendrecht richt zich op ondernemers in de groente en fruitsector.

Alleen zijn er ook mensen het niet eens met de komst van de ambassadeur. Raadslid Dirk Vermaat van Echt voor Barendrecht (EVB) wilt een opheldering van het bezoek. ,,Dit is toch te gek voor woorden. Hiermee wordt Barendrecht de slippendrager van het Trumpisme, Mr. Hoekstra is een oerconservatieve en zeer omstreden man en een uitgesproken Trumpist. En wat krijgen we hierna? Een ontmoeting met Poetin of met Kim van Noord-Korea? Is dit de nieuwe bestuurscultuur met buitenlandbeleid van ons college?’’

Vanavond tijdens de raadsvergadering komt de kwestie aan de orde, en die is live te beluisteren op Exxact Barendrecht van 20.00 tot 22.00 uur.