Visueel beperkte Daan De Kort aan tafel bij Martha Wesenhagen

In maart 2014 kwam Daan De Kort met voorkeursstemmen in de raad van de VVD in Veldhoven. De Kort is met zijn 24 jaar één van de jongste fractievoorzitters die ons land rijk is. Een jongeman vol ambitie die naar de wereld kijkt op een geheel eigenwijze. De 24-jarige Veldhovenaar is visueel beperkt, zoals hij het zelf noemt. Daan ziet niet veel meer dan contouren in een straal van 2 meter. De mimiek op het gezicht van een ander kan de fractievoorzitter niet zien. Des te beter kan hij horen, vertelde hij aan presentatrice Martha Wesenhagen op radiozender Exxact Barendrecht. “Doordat mijn zicht meer dan beperkt is, zijn andere zintuigen zich beter zijn gaan ontwikkelen. Ik ruik en hoor veel beter. Ook mijn geheugen is er een stuk op vooruit gegaan. Ik kan namelijk geen notitie maken, dat lijkt mij duidelijk. Ik moet het wel onthouden.” Ik zag de bal niet meer aankomen. In 2008 raakte de toen 15 jarige Daan door ziekte zijn zicht grotendeels kwijt. Hij ziet nog maar 4%. Een schok en een verdrietig moment zowel voor de jonge Daan, als voor zijn ouders en broertje. Even was hij boos. Toch begreep hij al snel dat hij door moest en het leven hier niet eindigde. Er was voor hem maar één ding erger en dat is bij de pakken neerzitten. De sporten die hij vroeger beoefende, zoals voetbal en tennis kon hij niet meer. “ Ik zag de bal letterlijk niet meer aankomen” grapt de vrolijke Daan.

DJ Braille
Zijn andere hobby het draaien van plaatjes was nog het enige wat hij kon doen. Zo werd DJ Braille geboren. Naast zijn werk als VVD fractievoorzitter zo’n 20 uur in de week, draait Daan op feesten, partijen en festivals waar je hem in opperbeste stemming achter de draaitafels kunt vinden.

Zelfredzaam
De Kort kan zich behoorlijk opwinden over het feit dat mensen vaak de onmogelijkheden zien, in plaats van de mogelijkheden. Daan is zelfredzaam en gelooft dat vele dat kunnen als er een wil is. Naast zijn werk als DJ en fractievoorzitter is Daan ambassadeur van het Oogfonds in Utrecht. De luisteraars van Exxact Barendrecht hebben gisteravond kunnen luisteren naar een jonge inspirerende man die zich niet laat beperken door zijn beperkingen.