Vandaag een onstuimige dag in Barendrecht

Vandaag wordt het een onstuimige dag in Barendrecht, zeg maar gerust herfstachtig. Het onstuimige weertype wordt veroorzaakt door een actieve depressie op de Noordzee, het systeem trekt in de richting van Denemarken en diept tegelijkertijd flink uit naar 985 hPa. In de ochtend is het bewolkt en trekt een regengebied over onze regio. Aan het begin van dinsdagmiddag, als een occluderend systeem passeert worden de actiefste buien verwacht. Dan trekt een squallline (buienlijn met stevige buien) van het zuidwesten naar het noordoosten over het Rijnmondgebied. Hierbij komen onweer en windstoten tot 85 km/u voor.

Na deze buienlijn is er een afwisseling van zonnige perioden, stapelwolken en lichte/matige buien. De onweerskans neemt aan het eind van de middag geleidelijk af. In de loop van de middag neemt de zuidwestenwind in Barendrecht toe naar krachtig, windkracht 6 Beaufort. Verwacht neerslaghoeveelheden voor Barendrecht: in het gunstigste geval circa 6 mm., in het extreemste geval circa 20 mm.

De maximumtemperatuur wordt in de loop van de ochtend al bereikt. Het kwik loopt dan op naar 16 graden Celsius in de omgeving van Barendrecht. Aan het begin van de middag als het occluderend systeem is gepasseerd daalt de temperatuur binnen enkele minuten naar circa 13 graden Celsius. In combinatie met de wind zal het dan zeer fris aanvoelen. Het wordt ondanks dat de meteorologische zomer al is begonnen een herfstachtige dag.

Vanavond en in de nacht naar woensdag blijft het behoorlijk onstuimig met vrij veel wind en een komen en gaan van buien. Tussen de buien door is er een mix van uitgestrekte wolkenvelden en enkele kortstondige opklaringen. De minima liggen rond 12 graden Celsius in onze regio.

Ook woensdag wordt een dag met herfstachtige tinten. Er komen opnieuw talrijke buien voor in het Rijnmondgebied en het blijft flink waaien. In Barendrecht waait een vrij krachtige tot krachtige west-zuidwestenwind (5 tot 6 Beaufort). Tussen de buien door schijnt de zon. De middagtemperatuur ligt rond 17 graden Celsius. In de loop van de middag neemt de buiigheid geleidelijk af en worden de droge momenten van langere duur.