Vandaag een bewolkte en kletsnatte dag

Vandaag wordt in Barendrecht een bewolkte en kletsnatte dag. De bewolking heeft de hoofdrol in het regionale weerbeeld en in de ochtend ontstaan talrijke stevige regenbuien. De zwaarste buien worden tussen 11.00 uur in de ochtend en 15.00 uur in de middag verwacht. De berekende neerslagsommen liggen in de Rijnmondregio tussen 15 mm. en 20 mm. In de tweede helft van maandagmiddag neemt bij ons in het westen van Nederland de buienkans geleidelijk af en in de tweede helft van maandagmiddag is soms een bedrieglijke schijn van de zon waarneembaar.

De buien trekken traag over Barendrecht, waardoor plaatselijk veel regen in korte tijd kan vallen uit zogenaamde plensbuien. Het wordt de koelste dag van de week met maxima rond 19 graden Celsius. Bij geclusterde buien daalt de temperatuur zelfs tijdelijk naar 17 graden Celsius! De wind is (zeer) zwak (1 tot 2 Beaufort) en draait in de loop van de dag van zuidoost via het westen naar het noorden.

Vanavond lossen opklaringen het buiige weertype tijdelijk af. Het blijft dan overwegend droog. In de nacht naar dinsdag blijft het eveneens droog. De temperatuur daalt naar een minimumwaarde van 13 graden Celsius. De noordenwind is zwak, windkracht 2 Beaufort. In de nacht naar dinsdag vallen enkele lichte regenbuien, tussen de buien door is het geheel bewolkt. Door het wolkendek zal de temperatuur maar langzaam dalen. Het wordt dan ook geen frisse nacht, de minima liggen rond 15 graden Celsius. De wind is zwak (2 Beaufort) en waait uit noord-noordwest. Ook dinsdag vallen nog enkele lichte regenbuien. Tussen de buien door schijnt de zon geregeld. Vanaf dinsdagavond krijgen we mogelijk te maken met een uitloper van een hogedrukgebied bij de Azoren.

Waarschijnlijk zijn de depressies invloedrijker en zal de luchtdruk weer vrij snel gaan dalen. Hoogstwaarschijnlijk is het dinsdagavond en woensdag droog en zwaar bewolkt, maar vanaf donderdag leeft de buiigheid opnieuw op. De temperatuur ligt in de tweede helft van de komende week rond 22 graden Celsius en de zon laat zich vrij regelmatig zien. Van stabiel zomerweer is deze werkweek totaal geen sprake.