Terug van vakantie? Spoel de kraan 1 minuut door

Evides Waterbedrijf raadt u aan om uw drinkwaterleidingen na de vakantie meteen goed door te spoelen. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, loopt de kwaliteit wat terug. Door de kranen meteen bij thuiskomst 1 minuut door te laten lopen, krijgt u weer vers drinkwater.

Doorspoeltips
Evides geeft u graag een aantal doorspoeltips: – Begin met het doorspoelen van het toilet. – Draai daarna de kraan die het dichtste bij de watermeter zit open. – Laat alle kranen 1 minuut goed doorlopen met warm en koud water. – Vergeet niet de buitenkraan en tuinslang. – Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop. – Brandslanghaspels kunt u overslaan. Deze zijn beveiligd of gekoppeld aan een leiding waarin water doorstroomt naar een kraan verderop.

Doorspoelen zonder verneveling
Bij temperaturen vanaf 25°C en in stilstaand water gedijt de legionellabacterie. Die kan bij inademing tot longontsteking en de zogeheten veteranenziekte leiden. Zorg daarom dat er geen waterdruppeltjes in de lucht komen bij het doorspoelen van de douchekop of de hogedrukreiniger door deze bijvoorbeeld in een emmer water te leggen. Haal bij het doorspoelen van de tuinslang het spuitkopje eraf. Geheugensteuntje: kraanhanger Op de website www.evides.nl/kraandoorspoelen kunt u de kraanhanger downloaden en uitprinten. Hang die voordat u op vakantie gaat om uw kraan. Dit is een geheugensteuntje voor als u thuis komt. Ook vindt u op de hanger een doorspoelchecklist.

Wilt u meer weten over uw drinkwater? Kijk dan op www.evides.nl.