Talentontwikkeling op z’n Cruijffiaans

Deze week bezocht ik de workshop ‘Techniektraining met Cruijffiaanse principes’. Deze werd verzorgd door Cruijff Football die bestaat uit talentontwikkelaars Michel Hordijk, Ruben Jongkind en Wim Jonk. Zij hebben direct met Cruijff samengewerkt en dragen de Cruijff legacy nu wereldwijd met volle overgave uit. Het was een GRAN-DI-OZE voetbalcursus. De beste zelfs die ik ooit beleefde. Wat een bevlogen spreker die Michel Hordijk met zijn enorme ervaring, intelligentie en geavanceerde Cruijff expertise. Echt smullen voor ons Cruijffianen. Ik heb in één avond by far meer geleerd dan in 12 avonden KNVB-cursus.

We laafden ons aan de kernideeën en spelprincipes en kregen een demonstratie van een heuse Cruijff-training voorgeschoteld. Zo zag ik drie van de acht leidende Cruijffiaanse spelprincipes terugkomen:
1. 1e pass is diep; diep gaat voor breed (breien is uit den boze) 
2. Zet de 3e man vrij (met gezicht naar de goal)
3. Creëer zo snel mogelijk een 1-1 situatie (breng de verschilmaker in positie)

En dit alles perfect trainbare, intelligente werkvormen met simultaan minimaal 7 leerdoelen: aanname, passing, tweebenigheid, scoren, passeren, kijkgedrag (over de bal kijken) en vooruitbewegen. Immers, “er is maar een moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je of te vroeg of te laat.”

Het was briljant. Of Cruijff zelf in zijn autobiografie: ,,Je bent net zo lang gestoord, totdat je een genie bent.” Deze avond heb ik 27 oefenvormen leren kennen. In no time werd mijn gereedschapskist gevuld met trainingsmateriaal met het neusje van de zalm. Ik voel me enorm verrijkt en geïnspireerd. In al z’n eenvoud, intelligentie en schoonheid hadden mijn vrienden, collega-trainers en ik deze oefenstof nog nooit zo in deze vorm gezien of uitgelegd gekregen. Onze mond viel open. Terwijl Cruijff al wist: ,,Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.”

Bij voetbalclub Heerjansdam zitten we niet stil en hebben we een stip op de horizon. Op sportpark de Molenwei gaan we vol doorpakken met talentontwikkeling met nadruk op techniektraining gebaseerd op de Wiel Coerver-methode en streven we voetbal na volgens de geest van de Hollandse School. Of treffender in twee woorden: ‘Cruijffiaans voetbal’. M’n handen jeuken om dit nu in mijn kersverse rol als Coördinator Talentontwikkeling en alle vastberaden collega’s te gaan uitwerken, doorontwikkelen en uitrollen bij de gehele F, E en D-jeugd. Wat een lonkend perspectief!

Cruijff is naar mijn overtuiging de verlosser van onze nationale voetbalcrisis en ons grijze muizen- en breivoetbal. Wat zou hij nu gezegd hebben? ,,Ik heb geen geheim van succes. Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want alleen kan je niks en met z’n allen kun je alles.”

Viktor Steijger

(Directeur, trainer en coach Bureau Optimaal Talent Coördinator Talentontwikkeling vv Heerjansdam)