PvdA stelt vragen over gebruik van de Rotterdampas

Reshma Roopram (foto) heeft namens de PvdA schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van de Rotterdampas door Barendrechters met een minimum uitkering. ,,In november 2016 is de motie “maak Rotterdampas toegankelijk voor minima” aangenomen. Daarin werd het college het volgende verzocht: • De Rotterdampas voor Barendrechters , die recht hebben op een reductietarief en de Rotterdampas willen aanschaffen, vooraf te verstrekken zodat het hiervoor gesignaleerde probleem van de voorfinanciering wordt opgelost; • Het college op korte termijn te laten onderzoeken op welke wijze dit kan worden uitgewerkt.

Recent hebben wij meerdere signalen ontvangen van Barendrechters waaruit blijkt dat de Rotterdampas via de minimaregeling wordt aangevraagd, maar er geen reductietarief aan te pas komt. Er is volgens hen dus geen sprake van voorschieten, maar de Rotterdampas wordt volledig vergoed ( 60 euro) vanuit de verordening ” meedoen voor minima in Barendrecht 2017″.

Namens de Pvda wil ik de volgende vragen aan het college stellen:

1. Klopt het dat Barendrechtse minima niet in aanmerking komen voor een reductietarief? Wat is hiervan de oorzaak?

2. Klopt het dat de Rotterdampas vergoedt wordt vanuit de verordening “meedoen voor minima in Barendrecht 2017″.

3. Vanuit de verordening ” meedoen voor minima in Barendrecht 2017″ zijn dit de vergoedingen voor rechthebbenden per kalenderjaar:
4 – 11 jaar = 350 euro pj
12-17 jaar = 450 euro pj
18+ jaar = 150 euro pj

Klopt het dan ook dat met de bovenstaande jaarlijkse gelden een rechthebbende de volgende keuzes kan maken?: een tegemoetkoming verstrekken in de kosten van deelname aan sociale, sport en culturele activiteiten, zwemmen, sportbenodigdheden, instrumenten, recreatieve uitjes, aanschaf van een computer, fiets of kleding, verjaardagsfeestjes, schoolkostenvergoedingen, museum jaarkaart, bibliotheek lidmaatschap of voor de aanschaf van een computer of fiets.

4. Klopt het dat bij de aanschaf van de Rotterdampas tav 60 euro per jaar er vanuit verordening ” Meedoen voor minima in Barendrecht 2017″ minder geld besteed kan worden aan bovenstaande activiteiten? Graag een toelichting.

5. Waarom heeft het college ervoor gekozen om de Rotterdampas te vergoeden via de verordening ” Meedoen voor minima in Barendrecht 2017″?

6. Wat is het voordeel en het nadeel om als gemeente Barendrecht deel te nemen aan de Rotterdampas?