Onderzoek naar moord op Zenik Yumusak in volle gang

Het dodelijke slachtoffer van de schietpartij in de nacht van dinsdag op woensdag op Rotterdam-Zuid blijkt de 41-jarige Barendrechter Zenik Yumusak te zijn – lid van de aan de AK-partij van president Erdogan gelieerde Unie van Europese Democraten (UETD).

Vooralsnog gaat men ervan uit dat het een afrekening is in het criminele circuit zonder politieke gronden. Als dat na nader onderzoek juist mocht blijken is dit de elfde liquidatie in Nederland dit jaar.

Zenik Yumusak, die tijdens manifestaties van de UETD optrad als beveiliger, werd woensdag kort na middernacht (00.05 uur) recht tegenover het uitvaartcentrum Monuta Memoriam aan de Langenhorst in zijn auto beschoten. Of het slachtoffer daar stilstond, voorbij reed of vanaf de verlaten parkeerplaats van het stiltecentrum was weggereden is nog onbekend.

De Langenhorst op Rotterdam Zuid loopt vanaf Barendrecht tot aan de Oldegaarde. Vanuit die richting is de bebouwing vooral aan linkerzijde. Het uitvaartcentrum rechts is op de hoek van de Slinge, schuin tegenover de winkelpromenade waar ooit de Feyenoord-voetballers Eddie Pieters Graafland en Coen Moulijn hun respectievelijke sport- en modezaak hadden. In de jaren zestig en zeventig was de Langenhorst een hotspotlaan op Zuid. Coen Moulijn woonde zelfs jarenlang boven zijn woning.
De mogelijke daders van de moord op de Turk Yumasak (men spreekt van twee) schijnen zich in het donker van het silentium van Monuta ongezien te hebben opgehouden. Er zijn in de buurt twee mannen aangehouden in het bezit van veel geld, maar die zouden met deze afrekening niets te maken hebben.

De Unie van Europese Turkse Democraten is volgens haar eigen website (waar de dood van de inwoner van Barendrecht wordt vermeld) een onafhankelijke door de Turkse regering opgerichte lobbyorganisatie ter bevordering van het emancipatie- en participatieproces van de Turkse gemeenschap in Europa. Wel anti de Gulan-beweging. (Archieffoto MediaTV)