Hete zomerdag met veel zon en maxima van 33 graden

Het wordt vandaag een hete zomerdag met veel zon en maxima van 33 graden in Barendrecht. Door zeewind is het op de stranden 26-29 graden. In het noorden kunnen wat stapelwolken ontstaan. Morgen heeft het noorden verkoeling, in het zuiden blijft het tropisch warm. Er trekken dan wat wolkenvelden over het land. Woensdag is het tijdelijk iets minder heet, maar donderdag keert de hitte terug!

Vanochtend is het zonnig en droog. In de loop van de ochtend kan hier en daar een stapelwolkje ontstaan, vooral in het noordoosten van het land. De temperatuur stijgt snel en ligt rond het middaguur al boven 25 graden. Vanmiddag ontstaan in de noordelijke helft van het land wat meer stapelwolken. In het zuiden is het zonovergoten. Later op de middag trekt vanuit het westen wat hoge sluierbewolking over het land. Met een zwakke zuidoostenwind wordt subtropische lucht aangevoerd. De middagtemperatuur varieert van 30 graden in de Randstad en 31 à 32 in het zuiden en oosten van het land. In het zuidoosten kan het maar liefst 33 graden worden! Verkoeling kan worden gezocht op de stranden. Daar steekt een verfrissende zeewind op waardoor de temperatuur tussen 26 en 29 graden ligt.

Vanavond blijft de zon nog lang schijnen en is het tot ver in de avond met 20-25 graden bijzonder zwoel. Komende nacht krijgt het noordwesten met wolkenvelden vanaf zee te maken, elders is het helder. In het oosten kan een mistbank ontstaan. Kouder dan 15-18 graden wordt het niet en in Zeeland liggen de minima zelfs rond 19 graden! Morgen hebben het westen en noorden in de ochtend met wolkenvelden te maken. In het oosten en zuiden start de dag nog zonovergoten. De wolkenvelden breiden zich in de loop van de dag over het land uit. Zeer waarschijnlijk blijft het wel droog. De bewolking breekt, waardoor de zon ook regelmatig tevoorschijn komt. Later op de middag wordt het vanuit het noordwesten weer zonniger.

De wind draait naar het noorden en is zwak tot matig. Aan zee is de wind vrij krachtig, 5 Bft. Vooral in de noordelijke provincies moet de temperatuur wat inleveren. Zo wordt het op de Wadden een graad of 20 en in de Kop van Noord-Holland, Friesland en Groningen 21-25 graden. Ook langs de westkust is het een graad of 25. Verder naar het zuiden is het veel warmer met 28 graden in het midden en oosten en 30-32 in de zuidelijke provincies. Zeer grote verschillen dus in ons kleine landje.

Morgenavond laat de noordenwind het iets sneller afkoelen. Alleen in de zuidelijke provincies is het nog een behoorlijk warme avond met temperaturen boven 20 graden. In de nacht naar woensdag is het vrijwel helder en kan in het noordoosten een mistbank ontstaan. De ramen kunnen lekker open, want in het noordoosten koelt het af naar 7 graden. In het midden en zuiden wordt het 14-10 graden en in Zeeland daalt het kwik naar 16 graden.