Feyenoord laat het afweten bij uitvaartdienst Willem Scholten

Geen Gerard Hoetmer, geen Eric Gudde, zelfs de graag altijd overal aanwezige Gerard Kerkum ontbrak gisteren in het Maasgebouw bij de uitvaartdienst van de 73 jaar geworden haventopman Willem Scholten, die zes jaar commissaris was bij Feyenoord.

Niettemin volgde er aan het einde van de dienst een staand applaus voor de in Barendrecht overleden oud directeur van Smit Tak en het Gemeentelijk Havenbedrijf, die de laatste dertien jaar van zijn leven heeft moeten vechten voor eerherstel, omdat hij er ten onrechte van was verdacht voor eigen gewin de Rotterdamse Droogmaatschappij te hebben willen redden.

In zijn toespraak noemde oud-burgemeester Bram Peper Het Openbaar Ministerie ’een moloch’. Ook voor de officier van justitie Koos Plooij, die de zaak voor de rechter had gebracht, waren er van de kant van Joep van den Nieuwenhuijzen weinig lovende woorden. Op zijn sterfbed had de vroegere stuurman op de grote vaart (bij de Rotterdamse Lloyd) gezegd: ‘Doe al mijn vrienden de groeten, behalve Koos Plooij’.

Tot die vrienden behoorde André Kramer, de oud Havenman van het Jaar, die met het gevraagde slotapplaus nog eens extra eerherstel vroeg in het bijzijn van de kinderen van Willem Scholten. Kort daarvoor had Jorien van den Herik, de oud-voorzitter van Feyenoord in de tijd dat Scholten commissaris was in De Kuip, alle mensen geprezen die Willem Scholten hadden geholpen toen hem door het OM alles was afgenomen, zelfs zijn AOW en pensioen. Uit die Feyenoord-periode van toen waren verder aanwezig Jos van der Vegt, de oud-stadiondirecteur, commercieel manager Sjaak Troost en de beide live-zangers Gerard Cox en Lee Towers. Vandaag is Scholten in familiekring begraven.

Foto (screenshot RTV Rijnmond): Willem Scholten (links) tijdens een interview met Suzanne Mulder (TV Rijnmond), twee jaar geleden.