Feest bij 10-jarige bibliotheek aan Middeldijkerplein

Bij de bibliotheek aan het Middeldijkerplein in Barendrecht is het vandaag heel de dag feest geweest. De vestiging van BibliotheekAanzet bestond tien jaar en dat werd gevierd met activiteiten voor kinderen en volwassenen, maar ook met toespraken van wethouder Dirk Vermaat en directeur-bestuurder Ankie Kesseler van BibliotheekAanzet. Barendrecht heeft de rijkdom van twee grote en goed geoutilleerde bibliotheken.
In beide vestigingen is een groei van het aantal leden waarneembaar. ,,Daar zijn we uiteraard zeer gelukkig mee”, vertelt Ankie Kesseler. ,,We hebben niet alleen meer leden, maar ook meer bezoekers. De functie van een bibliotheek verandert. We hebben veel activiteiten waarbij we ons richten op taal, informatie, digitaal en kritisch denken. We houden veel bijeenkomsten. Tegenwoordig spreken wij over een verhalen- of mensenbibliotheek. In Amerika noemen ze het zelfs een community library. Onze functie is heel anders dan jaren geleden.”
De bibliotheek in Carnisselande kampt nog wel met een probleempje, want gemeente Albrandswaard wil de jaarlijkse subsidie van 179.000 euro in 2018 stopzetten. ,,Terwijl er zoveel mensen uit Portland naar deze vestiging komen”, aldus Ankie Kesseler, die met de gemeente Albrandswaard nog in gesprek is. Dirk Vermaat, wethouder van gemeente Barendrecht, betreurt de beslissing van de buurgemeente. ,,Wij betalen 300.000 euro per jaar en het is niet zo dat wij het deel van Albrandswaard even bij kunnen passen, maar hier wordt wel een oplossing voor gevonden.”