Energie besparen tijdens uw vakantie

Voor velen is de vakantietijd weer aangebroken. Of wellicht bent u de dagen aan het aftellen totdat u vrij hebt. Misschien gaat u ook nog een poosje op vakantie. Wist u dat u eenvoudig energie kunt besparen als u niet thuis bent? Maar ook als u niet op vakantie gaat, kunt u eenvoudig energie besparen, zie tip 1, 3 en 4.

Bespaartip 1
Stop sluipverbruik en haal alle stekkers uit het stopcontact, ook van uw opladers. Veel apparaten hebben een stand-bystand en gebruiken daardoor continu stroom. Dat is helemaal niet nodig. Laat ook de lampen niet 24 uur branden om de indruk te wekken dat u thuis bent. Gebruik een tijdschakelaar zodat de lamp alleen ’s avonds een paar uur brandt.

Bespaartip 2
Zet uw warmwaterboiler of geiser uit. Een boiler verbruikt heel veel stroom, terwijl u tijdens uw afwezigheid het warme water helemaal niet nodig hebt. U kunt de boiler ook lager zetten, maar nooit lager dan 60 graden. U bespaart dan toch nog energie.

Bespaartip 3
Zet de vriezer uit. Laat de vriezer ontdooien zodat deze schoon is en zet de deur op een kier tegen schimmels. Kan de vriezer niet uit? Gooi deze dan helemaal vol, een hele volle vriezer gebruikt minder energie dan een (half) lege vriezer. Het is ook goed om uw vriezer af en toe te ontdooien. Door een dikke ijslaag in de vriezer gaat het energieverbruik flink omhoog.

Bespaartip 4
Eet de koelkast leeg en zet deze uit. Laat de deur, net als bij de vriezer, dan wel op een kier staan tegens schimmels. De koelkast leegeten is altijd een goed idee, zo voorkomt u dat eten bederft omdat het te lang blijft liggen. Het voorkomen van het weggooien van etenswaren is ook een besparing. Het scheelt u direct in de portemonnee. En het eten is niet voor niets gekweekt, bewerkt, vervoerd en bewaard. U spaart daarmee ook nog eens de natuur en natuurlijke bronnen.

Bespaartip 5
Zet de thermostaat op 14 graden, ook in de zomer. U weet maar nooit met de onvoorspelbare Nederlandse zomers. Als het dan een keer frisjes wordt, slaat de verwarming niet onnodig aan om uw huis te verwarmen.