Cox en Towers zingen live op de herdenkingsdienst Willem Scholten

De vorige week op 73-jarige leeftijd in Barendrecht overleden oud-havenmantopman Willem Scholten wordt woensdag in familiekring begraven. Voorafgaande is er dinsdag een besloten herdenkingsdienst in het Maasgebouw van Feyenoord waar onder meer Joep van den Nieuwenhuyzen het woord zal voeren. Namens de Rotterdamse stuwadoor ECT spreekt ceo Leo Ruijs en Jorien van den Herik als vriend en als mede-oud commissaris van Feyenoord. De live muziek wordt verzorgd door Gerard Cox en Lee Towers.

Willem Scholten, die gedurende zijn lange actieve periode grote populariteit genoot in havenkringen, stierf aan alvleesklierkanker na een jaren durend slepend havenschandaal over de tussen 2002 en 2004 door het Havenbedrijf verstrekte 180 miljoen euro aan garanties aan de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, waarvan Van den Nieuwenhuijzen destijds eigenaar was. Met dat geld kon de RDM als nationaal defensieconcern voor Rotterdam behouden blijven nadat orders voor duikboten aan Taiwan politiek omstreden waren verklaard.

Later ging de RDM alsnog failliet en werd Van den Nieuwenhuijzen omkoping en faillissementsfraude ten laste gelegd. Scholten zou op zijn beurt geld en gunsten hebben gekregen van de bedrijvendokter en werd eveneens veroordeeld. In hoger beroep bleek het OM niet alles te kunnen bewijzen en volgden mildere straffen. Scholten heeft altijd volgehouden dat hij in belang van de Rotterdamse haven en de werknemers van de RDM handelde en geen steekpenningen heeft aangenomen. Wel had hij na zijn scheiding enige tijd in Antwerpen in een huis van Van den Nieuwenhuijzen gewoond.

Joep van den Nieuwenhuijzen heeft pas in april van dit jaar in cassatie te horen gekregen dat hij veroordeeld blijft voor omkoping. Wel kreeg hij vrijspraak voor faillissementsfraude. Vanwege zijn ziekte beëindigde Scholten zijn cassatie en trof met het OM de regeling dat hij van het aannemen van steekpenningen werd vrij gesproken.