Campagne voor Familiehuis Daniël den Hoed bij IKEA

Voor de campagne ‘Niet zonder jou’ stond de Stichting Familiehuis Daniël den Hoed zaterdag 17 juni met een speciaal ingerichte bus op het parkeerdek van IKEA voor het werven van donateurs en sponsors. Vrijwilligsters Petra van Rijn en Ria Helbers stonden de gehele dag paraat om geïnteresseerden uitleg te geven over de gang van zaken in een Familiehuis. In het Familiehuis logeren familieleden – kinderen en volwassenen – van kankerpatiëntten dichtbij het ziekenhuis. Patiënten die in de meest intensieve periode van behandelen hun geliefden of hun dierbaren dichtbij zich willen hebben.

Petra van Rijn: ,,Maandelijks verblijven zo’n 500 gasten noodgedwongen bij ons in huis. Daarvan is 30% patiënt, de rest is familie. De patiënten hebben dan letterlijk een schouder om op te steunen of een luisterend oor. Allemaal mensen die het fijn vinden om dichtbij elkaar te verblijven. Vaak geeft de aanwezigheid van vrienden of familie extra kracht”.

De campagne ‘Niet zonder jou’ is gericht op het realiseren van het nieuwe Familiehuis van de Stichting. De Stichting kan niet zonder familie en niet zonder donateurs. Met ‘Niet zonder jou’ wordt gerefereerd aan het niet zonder familie verblijven tijdens de ziekte en niet zonder donateurs kunnen om het huis te realiseren.

Over enkele jaren verhuist het Daniël den Hoed naar het Erasmus MC. Het Familiehuis moet dan meeverhuizen. Dat veroorzaakt hoge kosten. Er gaat een nieuw en groter Familiehuis komen aan de Coolhaven, dichtbij het Erasmus MC. Daarvoor is 80% van het benodigde bedrag al opgehaald. ,,We kunnen echter”, zegt Ria Helbers, “bij de laatste loodjes alle hulp gebruiken”.

De Stichting heeft 55 vrijwilligers die bijspringen op de momenten dat het nodig is. Het werk varieert van werk bij de campagnebus tot het binnenhalen van sponsors. Maar ook mensen in het bezit van een auto met trekhaak wanneer de campagnebus naar een andere locatie moet. Iedere vrijwilliger draagt op zijn eigen wijze bij.

Petra: ,,Ook sponsors kennen we in vele vormen. Bedrijven helpen vaak met acties. Ooms Makelaars en Financieel Adviseurs voerde een actie van een jaar voor het Familiehuis en haalde € 28.350 op. Een benefietgala aan boord van de SS Rotterdam leverde € 195.000 op. IKEA Barendrecht doneerde een jaar lang een euro per verkocht familie-ontbijt. De Roparun doneerde een grote som. Maar ook leerlingen die op hun school een actie starten komt voor.”

Soms schieten vrijwilligers op een originele manier te hulp. Een voorbeeld is de campagnebus. De campagnebus is volledig belangeloos gebouwd door U-build uit Ridderkerk en Vorm & Decor uit Rotterdam. Een bouwkeet waarvan alleen het onderstel en het dak intact waren is door de twee bedrijven geheel omgebouwd tot de huidige moderne campagnebus.

U-build bouwt normaliter onder meer huizen, kantoorgebouwen en speciale projecten, waarbij de opdrachtgever lagere bouwkosten krijgt doorberekend. Die lagere kosten realiseert U-build door efficiëntie in het voortraject en minder opslagkosten door scherpe planning. Daarnaast biedt het de opdrachtgever 100% transparantie door een dashboard waarop de status van de bouw 24/7 wordt weergegeven.

,,De logeergelegenheid van de Oncologiepatiënten wordt niet door de zorgverzekering gedekt”, zegt Petra. “We vragen een eigen bijdrage van logeerders is 21 euro per nacht, terwijl de werkelijke kosten ongeveer 65 euro bedragen. Alle kamers zijn basic en hebben aparte bedden, fauteuils, bureau, douche en toilet, radio, televisie en een telefoon en internet. Maar ze hebben net dat beetje huiselijkheid wat in een ziekenhuis ontbreekt. Daarnaast zijn een keuken met vaatwasser en een koelkast aanwezig, zodat af en toe zelf gekookt kan worden.”

De Stichting voor het Familiehuis is zelfstandig en moet financieel zichzelf bedruipen. Daarom is iedere vorm van hulp welkom. Helpen kan op twee manieren, door geld te doneren of door zelf een geldinzamelingsactie te starten met vrienden, collega’s of clubgenoten. Voor donaties: Stichting Familiehuis Daniël den Hoed banknummer NL27INGB0000007585

Voor meer informatie: www.familiehuis.nl en www.nietzonderjou.nl, bellen naar Petra van Rijn 010-7041105 of mailen naar familiehuis@erasmusmc.nl.

FOTO:
Vrijwiligers Petra van Rijn (links) en Ria Helbers bij de bus voor Familiehuis Daniël den Hoed.