Blauwalg gevonden in Barendrecht

Op de zwemlocatie Plas Wevershoek in Barendrecht zijn potentieel giftige blauwalg en blauwwiermatten gevonden. Ook op andere locaties in Barendrecht kan blauwalg voorkomen.

Blauwalg ziet eruit als een olieachtige groene/blauwe drijflaag op het water. Blauwwiermatten bevinden zich vaak op de bodem van het water. De bacteriën ontstaan bij warm weer. Beiden kunnen giftige stoffen bevatten waar mens en dier ziek van kunnen worden. ”Voorkom aanraking met het water en laat honden niet in het water zwemmen of van het water drinken. Elders in Nederland zijn er zelfs honden aan blauwwiermatten overleden, het is vooral het happen naar losgekomen algen dat hen kwetsbaar maakt.” adviseert de gemeente Barendrecht.

Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde houdt de locatie in de gaten. Blauwalg verdwijnt vanzelf weer als het koeler wordt.

Klachten
Blauwalg veroorzaakt irritaties aan de huid en ogen. Andere klachten zijn hoofdpijn en maag- en darmklachten. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche. Raadpleeg bij aanhoudende klachten uw huisarts. Bij honden die ziek worden, is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier mogelijk met blauwalgen in aanraking is geweest.

Zwemmen
Niet al het natuurwater is van zwemwaterkwaliteit. Check daarom vóór u in het water plonst de kwaliteit van het water met behulp van de Zwemwater App. Hiermee kunt u precies zien waar u in uw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Ook op www.zwemwater.nl kunt u de kwaliteit van natuurwater in de omgeving controleren. Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met de zwemwatertelefoon te bereiken op 0800-9036.