Bewonersvereniging: Overwinning voor ons geen verrassing

Johan Lengkeek (foto), voorzitter van de bewonersvereniging Oude Dorpskern, nam zaterdag tijdens het zomerfeest vele felicitaties in ontvangst. Met de bewoners en ondernemers rond het Doormanplein won hij vrijdag het beroep tegen het autovrijmaken van het plein en de aanvullende verkeersmaatregelen in de oude dorpskern. De gelukswensen van de gemeente bleven echter uit.

,,Misschien komen die nog wel. Ik heb tijdens het zomerfeest wel wethouder Dirk Vermaat zien lopen, maar hij gunde mij geen blik waardig. Jammer, want als bewonersvereniging zijn wij altijd voor een dialoog geweest. De meesten van ons zijn nog steeds voor een autovrij Doormanplein, maar wel onder bepaalde voorwaarden en dat is niet zoals de gemeente Barendrecht het wil. Die wil het doordouwen, daarom noemen wij het ook wel het doordramplein’’, vertelt Johan Lengkeek.

De voorzitter is tevreden met de uitspraak, maar is niet verrast dat de rechter in het voordeel van de bewoners en ondernemers besliste. ,,We hadden bij de eerste behandeling (die ook door Johan Lengkeek werd gewonnen) al rekening gehouden met een beroep. Maar opnieuw vindt de rechter dat de gemeente onzorgvuldig is geweest en dat het besluit onvoldoende is onderbouwd. De bezwaren van de omwonenden zijn door de gemeente onterecht terzijde geschoven en er zal een nieuw parkeeronderzoek (van een week) gehouden moeten worden’’.

Johan Lengkeek vraagt zich af wat de gemeente Barendrecht nu gaat doen. ,,Ik ben voor overleg met de direct belanghebbenden, maar dat heeft Dirk Vermaat vorige keer afgewimpeld. Hij wilde naar de rechter. Ik ben benieuwd of hij in hoger beroep gaat. Hij zal dat waarschijnlijk wel willen, maar ik weet niet of de andere bestuurders en zijn partijleden van de EVB dit nog toejuichen. De verkiezingen komen eraan en het zal duidelijk zijn dat Vermaat en de EVB door de twee rechtszaken een gevoelige nederlaag hebben geleden. Daar zijn zij niet blij mee. Maar ik eigenlijk ook niet, want het liefst ga ik open en eerlijk het gesprek met Vermaat aan. Dat zou voor alle partijen veel beter zijn.’’