Aanpak jongeren mag steviger

BARENDRECHT – Jacqueline Vonk ziet graag dat Barendrecht de ‘Rotterdamse’ aanpak van jongeren overneemt. In Exxact radioprogramma Gemeenteloket pleitten zij en jeugd- en jongerenwerker Steven Schaap daarnaast voor meer jongerenplekken in Carnisselande.

Over het algemeen gaat het goed met de Barendrechtse jeugd. De problemen die zich in Barendrecht voordoen, zijn moeilijk te vergelijken met een grote stad. “Maar ervaren overlast kun je niet wegvlakken,” zegt directeur/bestuurder Jacqueline Vonk van KijkopWelzijn. Barendrecht heeft relatief gezien veel jeugd en daarmee moet het jeugdbeleid voldoende rekening houden, stelt Vonk.

Carnisselande
Meer jongerencentra zoals Blok0180 zouden erg welkom zijn. Barendrecht is qua oppervlakte relatief groot en vanuit Carnisselande is het ver fietsen naar Blok0180. Zeker in de lente en zomer kiezen jongeren er dan gemakkelijker voor om op straat te hangen. Dat veroorzaakt dan weer overlast. Volgens jeugd- en jongerenwerker Steven Schaap is bij de ontwikkeling van de wijk Carnisselande te weinig rekening gehouden met opgroeiende jeugd. “Je ziet overal kleine speelplaatjes met wipkipjes en glijbaantjes, dat worden vanzelf hangplekken. De wijk is nu eenmaal zo gebouwd dat je gemakkelijk voor overlast zorgt.”

Aanpak
Jacqueline Vonk constateert dat ernstig overlast gevende jongeren ook vanuit Rotterdam naar Barendrecht komen. De tram zorgt voor een eenvoudige verbinding. Maar ook het repressieve beleid van Rotterdam speelt volgens haar een rol. “In Rotterdam zitten ze er kort op en spreken ze de jongeren direct aan. Hier in Barendrecht is het relaxer rondhangen.” Vonk noemt de Rotterdamse aanpas heel succesvol. Het heeft iets controlerends, maar ook een stukje extra veiligheid dat mensen gezien worden. Vonk: “Ik zou zeggen tegen Barendrecht: kijk niet de andere kant op. Zie mensen en spreek hen aan. Jongeren zijn makkelijk aanspreekbaar. Ook al doen ze af en toe irritant, het is over het algemeen prima praten met hen.”

Meer informatie is te vinden op jongerenwerkbarendrecht.nl of blok0180.nl. Het interview met Jacqueline Vonk en Steven Schaap is hier terug te luisteren.