4 procent slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag

Seksuele intimidatie binnen de amateursport kan wel eens een veel groter probleem zijn dan tot nu toe werd gedacht. Veel van de slachtoffers houden de intimidatie namelijk stil, blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag.

EenVandaag hield een onderzoek onder 15.000 mensen die in verenigingsverband sporten of gesport hebben. Van de ondervraagde sporters zegt ruim 4 procent ongewenst seksueel gedrag meegemaakt te hebben. 47 procent van de 642 slachtoffers heeft met niemand over hun ervaring gesproken en maar 1 procent deed aangifte.

Zes van de tien slachtoffers (60 procent) hebben serieuze verbale intimidatie meegemaakt. Meer dan de helft (57 procent) heeft te maken gehad met fysieke intimidatie. Dat varieert van ongewenste aanraking (47 procent) tot ernstigere vormen van seksueel misbruik (14 procent), zoals het verrichten van seksueel getinte handelingen, aanranding en verkrachting.

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt verder dat twee derde van de slachtoffers minderjarig was toen ze te maken kregen met seksuele intimidatie. De daders zijn volgens de ondervraagden vooral trainers (41 procent) en andere spelers van de club of teamgenoten (38 procent). Of seksuele intimidatie ook bij Barendrechtse sportverenigingen heeft plaatsgevonden, is niet bekend. (bron: RTL Nieuws)